Van analoog naar digitaal

 

Van grote fotokast tot mini-camera’s in smartphones.

Fotografie ontstond in het begin van de 19e eeuw. Eerst werd gewerkt met lichtgevoelige platen en later met lichtgevoelig papier. De belichtingstijd was toen erg lang en voor een portret moesten mensen al die tijd stil blijven staan. De eerste foto’s waren zwart-wit. Aan het eind van de 19e eeuw werd het ook mogelijk om kleurenfoto’s af te drukken. Dit was ook de periode dat de eerste camera’s met filmrol in gebruik werden genomen. Het duurde echter nog een aardige tijd eer de fotocamera beschikbaar werd voor de gewone burger. Halverwege de twintigste eeuw maakten de compactcamera’s hun opmars en werd fotograferen voor iedereen toegankelijk.

Aan het eind van de twintigste eeuw beginnen de ontwikkelingen binnen de digitale fotografie. Het verschil met analoge fotografie is dat de film die vervangen wordt door een beeldsensor. Daarnaast maakt een analoge camera gebruik van een ander soort lens, hierdoor is het bij analoge camera’s niet mogelijk alles op de foto even scherp terug te laten komen, bij een digitale camera is het beeld overal even scherp. De opkomst van de digitale fotografie heeft de wereld van de beeldkunst in razend tempo veranderd. Fotografie en een digitale camera zijn in ons dagelijks leven niet meer weg te denken. Ook mobiele telefoons werden al snel uitgerust met een camera en met de komst van smartphones heeft bijna iedereen tegenwoordig dagelijks zijn pocketcamera op zak. De kwaliteit van deze mobiele camera’s doet soms weinig meer onder voor die van de compact camera. Voor smartphones zijn ook nog vele apps te downloaden die kunnen helpen bij het fotograferen en er zijn verschillende apps om leuke bewerkingen te doen met de foto’s. Natuurlijk is het gebruiksgemak van een compact camera groter, omdat deze speciaal gemaakt is voor het nemen van foto’s.

Ook het afdrukken van foto’s is een stuk eenvoudiger geworden. Stond je vroeger nog uren in de doka (donkere kamer) om je foto’s op papier te krijgen, tegenwoordig is slechts een druk op de knop van de printer voldoende. En met allerlei bewerkingsprogramma’s is het ook niet moeilijk meer foto’s zelf te bewerken voordat je ze afdrukt.