Tips voor de beginnende fotograaf

 

Toestel

Als je begint met fotograferen is natuurlijk de eerste vraag wat voor toestel je gaat aanschaffen. Er zijn heel veel verschillende camera’s op de markt. Waar begin je en hoe maak je een keuze?

Belangrijk bij je keuze is dat je bepaalt wat voor foto’s je wilt gaan maken. Wil je gewoon foto’s maken op feestjes en tijdens vakanties? Dan kun je natuurlijk prima uit de voeten met een compactcamera. Tegenwoordig kun je op de meeste compactcamera’s ook handmatig dingen instellen en zit er een goede zoom in, waardoor je ook net iets extra’s kunt met deze apparaten. Als je foto’s graag wilt uitvergroten is het verstandig om een camera te kiezen tussen de 8 en 10 megapixels.

Wil je echter proberen wat professionelere foto’s te maken en wil je werken met het handmatig instellen van sluitertijd en diafragma, dan is een digitale spiegelreflexcamera een betere keus. Dit hoeft niet direct een camera van meer dan € 1000,00 te zijn. Ook met een spiegelreflex camera van een paar honderd euro is het mogelijk om hele goede foto’s te maken. Er zijn camera’s van veel verschillende merken zoals Canon, Nikon, Pentax, Sony, Sygma en Olympus. Belangrijke punten bij de keuze van het toestel zijn de optische zoom en het gebruiksgemak. Let op! Er is een belangrijk verschil tussen optische zoom en digitale zoom. De digitale zoom knipt eigenlijk een stukje uit je foto en vergroot dit. Hierdoor verandert de resolutie (scherpte) van je foto. De optische zoom haalt het beeld echt dichterbij en de resolutie van je foto verandert niet. Laat je dus niet verwarren, de optische zoom is belangrijker dan de digitale zoom.

Daarnaast is het belangrijk om de camera te proberen. Ieder merk heeft zijn eigen manier om bijvoorbeeld sluitertijden en diafragma in te stellen. Het ene toestel is veel praktischer dan het andere. Probeer dus in de winkel een aantal functies in te stellen om te bepalen of je er prettig mee kunt werken.
Lenzen

Als je een compactcamera koopt, dan ben je direct klaar. Bij een spiegelreflexcamera zijn de body en de lens twee aparte onderdelen. De lens hoeft niet van hetzelfde merk te zijn als de camera, wel moet je altijd opletten of de lens op je toestel past, want er zijn verschillende aansluitingen. Als je net begint en je wilt een lens met veel mogelijkheden zonder steeds te hoeven wisselen, dan is het handig om een objectief van 18-55 mm te nemen. Deze lens kan in een grote hoek foto’s maken, maar kan ook het onderwerp dichterbij halen. De kwaliteit van deze lenzen is minder dan wanneer je een aparte groothoeklens of tele-lens gebruikt, maar het gebruiksgemak is, zeker als je nog niet lang fotografeert, groter.