Foto bewerking

door Pim posted 06/08/2012 category Fotografie

Foto’s zelf maken is één ding, ze zelf achteraf bewerken is nog iets heel anders. Waar je vroeger een hele middag in de donkere kamer bezig was met spoelbakken en wasknijpers om die foto net even wat donkerder af te drukken of een kleur net even wat feller uit te laten komen, kun je tegenwoordig eenvoudig op je eigen pc van alles veranderen aan foto’s. De mogelijkheden zijn oneindig en naast het fotograferen is dit ook gewoon een hele leuke bezigheid.

Zo snel als de ontwikkeling van de digitale fotografie verliep, zo snel verliep ook de ontwikkeling van de bewerkingsprogramma’s. Het bekendste programma is Photoshop Elements, dat vele mogelijkheden heeft, maar waar je wel de tijd en moeite moet nemen om het programma goed onder de knie te krijgen. Er zijn ook andere (gratis) programma’s te downloaden van internet. Je kunt dan heel eenvoudig de helderheid aanpassen of de kleuren en de scherpte van de foto bijwerken. Maar je kunt er ook hele geinige dingen mee doen. Je kunt een gekleurde rand om de foto maken, tekst toevoegen, foto’s aan de zijkanten laten vervagen, noem maar op. Deze bewerkingen zijn ook heel geschikt wanneer je bijvoorbeeld een wenskaart met persoonlijke tekst wilt maken van je foto of wanneer je een poster wilt maken van de foto. Alles is eigenlijk mogelijk. Het is in ieder geval heel leuk om naast het fotograferen ook nog eens heel creatief met beeld bezig te zijn.

 

Als je een programma kiest om je foto’s mee te bewerken, let dan wel op het gebruiksgemak en wat de mogelijkheden zijn. Er zijn zelfs websites waar je je foto kunt inladen en dan direct online de foto kunt aanpassen. Om te beginnen is het handig om een programma te nemen wat misschien iets minder mogelijkheden heeft, maar wat wel heel makkelijk in gebruik is.

Reacties zijn gesloten.