Compositie tips

door Pim posted 01/08/2012 category Fotografie

Veel mensen denken dat een duur toestel essentieel is voor het maken van goede foto’s. Niets is minder waar, met een eenvoudige spiegelreflex camera en zelfs met een compact camera kun je hele goede foto’s maken. Wat namelijk veel belangrijker is voor interessante foto’s is de compositie. Door beginnende fotografen wordt dat nog wel eens onderschat. Als je echter een aantal eenvoudige regels in het achterhoofd houdt, dan zul je zien dat je foto’s al snel een stuk interessanter worden.

Zo is het heel belangrijk dat wanneer je mensen fotografeert, je heel dicht bij gaat staan. Veel mensen zijn bang dat er dan niet genoeg op de foto staat om te zien wat er gebeurt. Of ze proberen alle mensen tegelijk op één foto te krijgen. Foto’s van mensen worden juist veel interessanter als de gezichtsuitdrukking goed zichtbaar is. En dat kan alleen als je dicht bij bent. Door dichterbij te gaan staan leg je ook veel meer de nadruk op één of enkele personen, het is veel duidelijker wat er belangrijk is op je foto. Probeer het eens en ga niet meer dan drie meter van je onderwerp af staan. Zo is direct zichtbaar waar het op de foto om draait. Je licht het belangrijkste deel eruit.

Een ander belangrijk aspect bij compositie is de regel van derden. Dit houdt kort gezegd in dat je het onderwerp van je foto niet in het midden plaatst. Dat maakt een foto meestal heel saai. Een foto krijgt pas iets spannends wanneer het onderwerp uit het midden staat, of bijvoorbeeld wanneer de horizon heel hoog of juist heel laag is.
Als je foto’s gemaakt hebt en achteraf niet helemaal tevreden bent over de compositie is het ook altijd nog mogelijk om de foto bij te snijden en op die manier nog veranderingen aan te brengen in de compositie. Met name foto’s van mensen worden veel interessanter als je niet de hele persoon op de foto zet, maar wanneer je bijvoorbeeld slechts het bovendeel van het lichaam ziet.

Reacties zijn gesloten.